Први путнички брод из Северне Кореје стигао у Русију

18-05-2017 09:47:16 | | / vostok.rs |

У руску луку "Владивосток" јутрос је стигао први путнички брод из Северне Кореје са 40 путника, чиме је уведена нова редовна поморска линија која ће повезати две земље.


Први путници на броду, који је синоћ кренуо из севернокорејске луке "Расон", били су представници кинеских путничких агенција и руски држављани, а превоз туриста очекује се следеће недеље.

Брод, који има 40 кабина и може да прими 200 путника и око 1.500 тона терета, ресторан, два бара, сауну и салу за забаве, саобраћаће једном недељно.

Јапан је изразио забринутост због покретања прве поморске линије између Северне Кореје и Русије, најављујући да ће пажљиво пратити утицај овај развој догађаја у контексту напора да се обуздају нуклеарне претње Северне Кореје, преноси Спутњик.

Између Русије и Северне Кореје досад нису саобраћали путнички бродови. Севернокорејски град Расон који се граничи са руском Приморском територијом и кинеском провинцијом Ђилин има статус специјалне економске зоне.

Чак и у совјетско време, када су везе између две земље биле активније, није постојала теретно-путничка поморска линија између две земље, подсећа Тас.

Саобраћај између две земље досад се одвијао авионским путем између Владивостока и Пјонгјанга и железницом преко станице Хасан.

Танјуг