Асанж: Ција је најопаснија некомпетентна тајна служба у свету

17-05-2017 10:46:10 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Oснивач Викиликса Џулијан Асанж описао је Цију као "опасно некомпетентну", у одговору на етикетирање америчке агенције њега као "пријатеља терориста". Рат речима је почео после питања РТ-а амерчкој агенцији да коментарише извештаје о хаковању.

"Диктатори и терористи немају бољег пријатеља у свету него Џулијан Асанж, јер њихову приватност једино он штити", рекао је портпарол Ције Хедер Фриц Хорнак за РТ.

Оштар одговор је уследио након што је РТ поставила питање америчкој агенцији да прокоментарише процене бившег аналитичара агенције Реја Мекговерна. Он је потврдио могућност да се фалсификују дигитални трагови, што је обелоданио Викиликс као део своје текуће кампање "Vault 7", те бацио сумњу на тврдње против Русије у вези са америчким председничким изборима 2016. године.

"Да ли је могуће да је "руско хаковање" стварно урадио Џон Бренан из Ције? Ако би се тражило да се кладим на то, онда бих се кладио да је то био управо случај ", рекао је Мекгаверн за РТ.

"Шта то значи? То значи да су ове измишљене оптужбе против Трампа неосноване ", додао је Мекгаверн.

Бренанов наследник на месту директора Ције, Мајк Помпео, изразио је забринутост у априлу, када је предложио да Викиликс, којег је описао као "недржавну непријатељску обавештајну службу, да "може бити кривично гоњен због објављивања поверљивих америчких докумената. Он је такође напао Асанж и његове сараднике, озанчивши их као "демоне".

Упитан за коментар, Асанж је поновио свој ранију критику на обавештајну агенцију САД.

"Ција је најопаснија некомпетентна на свету шпијунска агенција. Она наоружане терористе, уништене демократије и инсталиране диктатуре широм света", рекао је Асанж.

"Ција наравно, има и добре сараднике. Међутим, судећи по нашим публикацијама, то су они који раде за Викиликс.“

Портпарол Ције Хорнак такође је осудио РТ због испитивања навода о наводном руском мешању у изборе у САД.

"Одговорност руских обавештајних служби за хаковања вези са изборима у САД је утврђена чињеница, али не чуди да пропаганда РТ-а покушава да обори те чињенице. Ниједна новинска организација не сумња у руску кривицу" устврдио је Хорнак.

Као одговор на Хорнакове тврдње, уредник РТ-а Маргарита Симоњан је саопштила да такав наступ западних медија у САД води само до пада њихове популарности.