Москва: Непуштање генерала Младића на лечење, показатељ је хашке правде

17-05-2017 09:04:00 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Руске Федерације издало је саопштење поводом одбијања Хашког трибунала гаранција Москве за лечење генерала Ратка Младића.

Саопштење преносимо у целисти:

"Судско веће Међународног кривичног суда за бившу Југославију недавно je одбило захтев за привремено пуштање на слободу бившег начелника Војске Републике Српске Ратка Младића у сврху лечења у Русији.

У међувремену, здравствено стање Ратка Младића наставља да изазива озбиљну забринутост. Препоруке руских лекара из Научног центра за васкуларну хирургију Бакулев, на основу лекарских прегледа Ратка Младићау 2015. години нису узети у обзир. Игнорисане су и информације значајног погоршања зфдравља у последњих неколико година.

У таквим околностима, вођени хуманитарним разлозима и као одговор на захтев Ратка Младића, Руска Федерација је изразила спремност да га прихвати на лечење, као и да да одговарајуће гаранције Суду за његов благовремени повратак на захтев Суда, као и испуњавање осталих услова, које је могло да одреди судско веће Суда.

Одбијање да се Србин пусти на лечње показатељ је хашке правде. Суд је претходно одобравао пуштање на привремену слободу оптужене због много мање озбиљних разлога, а самим тим и одлука Међународног суда и његови аргументи су збуњујући.

Озбиљно смо забринути што се Претресно веће Суда у својим закључцима о наводном адекватном медицинском надзору и болести Ратка Младића ослања на мишљење здравствене институције у затвору Хашког трибунала, као и неких "независних стручњака," иако је углед затвора у Схевенингену, мистериозних зидова одавно угрожен. Подсетимо, за период од оснивања Суда, у затвору је умрло укупно 18 особа, од којих су 16 Срби.

Руска Федерација је у више наврата изразила забринутост због рекордно високог нивоа у међународном судову због броја смртних случајева и неуспеха да се узму у обзир аргументи бранилаца о постојању опасности по живот, као што је то било и у случају бившег југословенског председника Слободана Милошевића, а када је Хашки трибунал одбио у 2006. години да се подвргне третману на територији Руске Федерације неколико недеља пре његове смрти.

Руска Федерација подсећа да је послала захтев генералном секретару УН-а о контроли медицинске јединице у Хагу. Верујемо да ће таква истрага бити спроведена одмах.

Судско веће Хашког трибунала ће бити у потпуности одговорно за одлуке и последице својих одлука, занемарујући основна права, као и право на живот, здравље и медицинскунегу", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.