Која србска репрезентација говори на чистом руском језику?

14-05-2017 11:30:03 | | фото: Катарина Лане / Руска реч/ vostok.rs |

У Руском дому у Београду су свечано испратили дечију репрезентацију Србије на Светске омладинске игре сународника у Русији. Детаљније о томе извештава наша дописница Катарина Лане.


Десетогодишња Мила Кршљанин скромно носи звање краљице шаха. Девојчица воли математику и зна силне шаховске комбинације које јој са лакоћом омогућавају да побеђује на тешким турнирима. Мила је учесница репрезентације Србије на Светским омладинским играма сународника и ових дана у саставу дванаесточлане екипе отпутоваће у Казањ, где ће се од 14. до 20. маја одржати такмичења.

„Озбиљно се припремам и веома желим да победим!“, каже она.

Организатори Игара су Министарство спорта Русије, Министарство образовања и културе, Россотрудничество и руска Федерација школског спорта. Деца ће се такмичити у фудбалу, одбојци, стоном тенису, кошарци, пливању и шаху.

Сународници из 50 држава света, са свих континената ће се такође такмичити у конкурсу руског језика и у стваралачким задацима.

Фотографија: Катарина Лане Фотографија: Катарина Лане

Црвене звездице такмичења

Прошле године су се ове игре одржале у Сочију и србска репрезентација је заузела осмо место у укупном пласману и прво у интелектуалним играма, а тиме постала права звезда. Иначе, дресове младим србским Русима или руским Србима већ други пут поклања клуб Црвена звезда. Србска омладинска репрезентација у црвеним мајицама на којима пише Србија на руском језику се прошле године лепо издвајала у олимпијском граду међу осталим сународницима. Новим члановима репрезентације је ранчеве Црвене звезде са дресовима уручио лично Зоран Аврамовић, директор маркетинга СД Црвена звезда. Он је пожелео деци успех и истакао да је Казањ један од најспортскијих градова Русије и да је родом из Казања много познатих хокејаша и фудбалера, као и да је то невероватно леп град који треба да посети сваки човек.

„Ово је диван пут дружења и пријатељства Србије и Русије“, рекао је Зоран Аврамовић.

Фотографија: Катарина Лане

Напред, у нове победе!

Надежда Кушченкова, директор Руског дома у Београду:

„Желим да кажем да је ваш задатак у Казању да достојно представите земљу, да нађете нове пријатеље, стекнете незаборавна искуства у том прекрасном гостољубивом граду. И желим вам спортске успехе!“

Фотографија: Катарина Лане

Добрим речима је учеснике Игара испратио и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин:

„Имате све шансе да освојите добра места. Тамо ће бити представници многих земаља и све вас ће ујединити знање руског језика. Моћи ћете да разговарате, да размењујете мисли, идеје, утиске. То је велики и важан догађај. Надамо се да ће се понављати из године у годину и да ће учествовати већи број деце. Желим вам срећу и желим вам да се вратите као победници. Сигуран сам да нећете изневерити Србију!“

Руска реч такође жели младим спортистима из Србије да се врате са наградама и незаборавним утисцима стеченим у Русији.

Катерина Лане, Руска реч