Ђинпинг: Државе треба да поштују суверенитет, територијални интегритет,

14-05-2017 09:31:18 | | / vostok.rs |


Државе треба да поштују суверенитет, територијални интегритет, начине развоја, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг на отварању међународног форума „Један појас — један пут“.

„Државе треба да поштују суверенитет, територијални интегритет, начине социјалног развоја, исконске интересе и бригу једни за друге“, изјавио је Си Ђинпинг, говорећи на форуму „Један појас — један пут“.

Си Ђинпинг је посебно нагласио да та иницијатива треба да води ка миру.

„Велики пут свиле је преживео период процвата у мирно време и пада у време рата. Изградња ’Једног појаса — једног пута‘ је незамислива без мирне средине, без међународних односа новог типа у духу сарадње без конфликата и блокова“, нагласио је председник Кине.



„Дуж Великог пута свиле је раније била земља где су текли мед и млеко, а данас, нажалост, називи многих места су једноставно постали синоними за конфликте и кризе.“

Он је позвао да се појача међународна антикорупцијска сарадња како би „Један појас — један пут“ постао непоткупљив.

Си Ђинпинг је нагласио да је Кина спремна да подели своје искуство унутрашњег развоја без мешања споља у унутрашње ствари земље.

„Ми не извозимо социјално уређење и модел развоја, тим пре их не намећемо.“



Многобројне руске пословице, арапске изреке и кинеске народне мудрости украшавале су говор кинеског председника Си Ђинпинга на отварању међународног форума „Један појас — један пут“.

У кинеској престоници Пекингу отворен је дводневни форум „Један појас — један пут“.