Зашто је Русија послала у Сирију два нова осматрачка авиона?

11-05-2017 11:45:24 | | фото: Илустрација: Сергеј Кривчико/Global Look Press/ vosto |

На видео-снимку са параде Победе 9. маја на ваздухопловној бази Хмејмим види се најновија руска модификација осматрачког авиона А-50У. По речима експерата, он служи за навођење ловачких авиона на циљеве у удаљеним подручјима Сирије, а такође прати све летове борбених авиона у Турској, Ираку и другим околним земљама.



Видео са параде Победе на ваздухопловној бази Хмејмим

Најновији руски авион за радарско осматрање у широком дијапазону (еквивалент америчког авиона AWACS) види се иза ловца Су-35С у седмом минуту и тринаестој секунди снимка.

А-50У се може препознати по карактеристичној „печурки“ на трупу авиона. То је антена која прати све што се дешава на земљи и у ваздуху стотинама километара унаоколо.

Како саопштавају руски медији, авион је стигао у Сирију у априлу ове године. Пре тога је на сиријском небу примећен још један руски осматрачки авион Ту-214Р.

Шта раде А-50У и Ту-214Р у сиријској војној кампањи?

По речима професора Академије војних наука Вадима Козјуљина, у питању су два типа руских осматрачких авиона – радиоелектронски (А-50У) и оптичко-електронски (Ту-214Р).

„Први је послат да контролише ваздушни простор у околним земљама, јер радар авиона А-50У ’види’ све 800 км унаоколо и истовремено на мониторима може да прати 300 циљева. Ту-214Р помоћу оптичких средстава треба да открива позиције терориста ’Исламске државе’ и да их шаље у штаб“, рекао је експерт у интервјуу за „Руску реч“.

Како је он истакао, за потпуну контролу кретања терориста нису довољна копнена и поморска средства за радарско извиђање која су смештена на ваздухопловној бази Хмејмим и у Средоземном мору близу сиријске обале.

„У том циљу су примењена сва осматрачка средства – авијацијска (А-50У и Ту-214Р) и космичка (војни сателити Министарства одбране РФ)“, додао је Козјуљин.

Другостепени циљеви

Аналитичари сматрају да авиони нису послати у Сирију само ради извршавања борбених задатака.

„Треба имати у виду да у случају свеобухватног рата све посаде свих родова војске треба да буду максимално припремљене за извршавање задатака. Најбољи начин да се усаврши војна вештина је њена примена у стварним ратним условима и увежбавање на стварним метама“, рекао је за „Руску реч“ војни аналитичар листа „Известия“ Дмитриј Сафонов.

Како је он нагласио, Русија у Сирији тежи да провери ниво обучености својих војника, а такође да провери у ратним условима све најновије системе наоружања.

Николај Литовкин,
Руска реч

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут