Лавров: Односи Русије и Турске напредују далеко боље него што је то случај са Немачком

10-05-2017 01:43:33 | | / vostok.rs |


Односи Русије и Турске напредују далеко боље него што је то случај са Немачком, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, коментаришући недавне сусрете руског председника Владимира Путина са немачком канцеларком Ангелом Меркел и турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

„Резултати тих сусрета су, разуме се, били различити, будући да су у питању различите државе, различити партнери. Односи са Турском се развијају далеко бржим темпом него што је то случај са Немачком“, рекао је он.

Упркос томе, истиче Лавров, према обиму трговинске размене Немачка и даље остаје на првом месту, а чињеница да немачке компаније не напуштају руско тржиште говори о томе да актуелна ситуација није нормална, односно да политизација економских интереса иде на штету грађана.

Када је реч о Турској, руски министар је навео да је у току реализација изузетно крупних пројеката, као и да се тренутно разматра шта је могуће додатно урадити.

„То се тиче изградње гасовода ’Турски ток‘, али и изградње нуклеарне електране Акују. Поред тога, многе ограничавајуће мере које су се тицале трговинске размене су укинуте“, нагласио је Лавров.

Он је додао и да ће по осталим питањима турско-руских односа преговори бити настављени.