Амбасада Русије позива на Руски џез у Београду

05-05-2017 08:30:57 | | / vostok.rs |


Велика нам је част и задовољство да најавимо 17. маја у Великој дворани Коларчеве задужбине концерт руског џеза, уз учешће еминентног уметника из Русије, светски познатог саксофонисте, композитора Олега Кирејева.

Олег Кирејев је позната личност у џезу од 1984. године.

Довољно је рећи да је свој први џез састав и снимање првог албума организовао још у доба Совјетског Савеза. Олега Кирејева заслужно сматрају пиониром етничког џеза у Совјетском Савезу и Русији.

Од 1990-их наступа на бројним међународним фестивалима, пуно ради у Европи и САД. 1996. године добио је диплому џез фестивала у Монтреу „за диван наступ“, 1997. године чувени Бирмингемски џез фестивал у Великој Британији назвао га је револуционарним руским музичарем. 2008. године његова плоча је добила престижну америчку награду Греми за најбољи савремени џез албум.



2011-2013. године Олег је створио концепцију и организовао први у Москви кроскултурни фестивал "Класика и џез". Олег Кирејев одавно наступа на Балкану. Прошле 2016. године његов бенд Орлан је одржао бриљантни наступ на чувеном Нишвилу пред десетине хиљада људи.

Али, концерт на Коларцу је прва прилика да ову уметност чују Београђани.

Олег Кирејев ће наступити у пратњи познатог руског пијанисте Јевгенија Гречишћева, као и србских пријатеља Милана Павковића (бас), Душана Иванишевића (бубњеви), Владимир Крњетић (труба), Светлане Спајић (вокал). Специјални гост концерта ће бити чувени Васил Хаџиманов.

На концерту ће бити изведене како класичне џез композицији у оригиналној импровизацији руских џезера, тако и бројне делове руске композиторске школе, импровизације у стилу руског етно џеза као и џез обраде популарних руских и србских мелодија. Очекује публику и неколико изненађења.

Позивамо свих да дођу на први академски концерт руског џеза на Коларцу!

Прес-служба Амбасаде Русије