Лавров: Москва жали што се у САД наставља русофобна кампања

04-05-2017 07:52:24 | | / vostok.rs |


Москва жали што се у САД наставља русофобна кампања која је покренута још у време Барака Обаме, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за новинаре после разговора са министром спољних послова Финске Тимом Соинијем.

„Нажалост, у време када је долазило до промене администрације у Белој кући, наши односи су се налазили на веома ниском нивоу, јер је Обамина администрација чинила све могуће да их подрије. И тужно је што русофобна кампања коју је започела Обамина администрација одржава свој замах у САД и данас“, истакао је Лавров.



Он је такође истакао да „ми желимо да развијамо односе са свим земљама, мислимо позитивно и развијамо нормалне, обострано корисне и прагматичне везе“.

„Током предизборне кампање, сада већ председник, Трамп имао је скоро исти став о развоју узајамно корисне сарадње са свим земаља, укључујући и Русију. Одговарајуће расположење потврђено је у недавном телефонском разговору председника (Владимира) Путина и председника Трампа“, додао је руски министар.

Он је додао да и стање односа између Русије и ЕУ није задовољавајуће.

„Разговарали смо о стању односа Русије и Европске уније. Наравно, оно није задовољавајуће. Подсетили смо на предлоге за опоравак тих односа, предлоге које је председник Путин дао председнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру у јуну прошле (2016) године“, рекао је Лавров након састанка са финским министром спољних послова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут