Москва се нада успеху међусиријских преговора у Астани

04-05-2017 12:17:53 | | / vostok.rs |


Москва се нада успеху међусиријских преговора који се одржавају у Астани, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров након састанка са својим финским колегом Тимом Соинијем.

Он је додао да се Москва нада да ће међусиријски разговори у Женеви бити настављени крајем месеца.

„Надамо се да ће већ овог месеца бити настављени женевски преговори који су посвећени пре свега решавању низа питања која се тичу политичких решења сукоба, када ће коначно сиријски народ см одредити будућност своје земље“, рекао је Лавров.

Формирање зона безбедности у Сирији требало би да буде важан корак ка јачању режима прекида ватре у Сирији, додао је он.

„У Астани се разматра и релативно нова идеја — да се у Сирији, уз учешће свих заинтересованих страна и уз сагласност сиријске владе, формирају зоне безбедности које би требало да постану важан корак ка јачању режима престанка непријатељстава“, рекао је Лавров.

Говорећи о инциденту са хемијским оружјем у Сирији, руски министар је рекао да неке западне земље покушавају да „замрсе“ истрагу о инциденту са хемијским оружјем у сиријском Хан Шејхуну.

„Изразили смо заједничку забринутост због епизоде која се догодила у Сирији, у Хан Шејхуну 4. априла, где је употребљено хемијско оружје. Русија инсистира на професионалној, темељној и транспарентној истрази, коју за сада покушавају да запетљају неке наше западне колеге“, истакао је Лавров.

Министар спољних послова Финске Тимо Соини изјавио је да су разговори са Лавровом били конструктивни и да би њихов следећи састанак могао да се одржи на маргинама Арктичког савета на Аљасци.

„Захваљујем се на искреном и конструктивном разговору. Ово је наш пети сусрет у својству министара спољних послова. Састанак је одржан у добром расположењу, упркос чињеници да су на дневном реду била сложена питања: Сирија, Украјина и ситуација на Корејском полуострву. Такође смо разговарали о билатералној сарадњи. У последњих неколико месеци осећа се позитивна динамика у трговини, расте промет робе. Расте број апликација за визе“, рекао је шеф финске дипломатије.

Он је подсетио да ће следеће недеље Финска преузети двогодишње председавање Арктичким саветом.

„Русија је централни играч на овој сцени. Истакли смо важност развоја сарадње у нашем региону. И за око недељу дана одржаће се наш следећи састанак (на маргинама Арктичког савета)“, рекао је Соини.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут