Путин: Односи Турске и Русије добијају посебан статус и у потпуности се обнављају

03-05-2017 04:33:38 | | © Alexander Zemlianichenko / Reuters/ vostok.rs |


Односи Турске и Русије добијају посебан статус и у потпуности се обнављају, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са лидером Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Руски лидер захвалио је Ердогану због тога што је прихватио позив и дошао у Сочи.

„Наши односи се развијају као што смо и планирали. Добро је да имамо могућност да се сретнемо у радном режиму, разговарамо о кључним питањима билатералне сарадње и основним проблемима међународне политике, укључујући и оне осетљиве као што је сиријска криза“, рекао је Путин.

Он је нагласио да „сама чињеница таквог режима нашег заједничког рада указује на то да руско-турски односи добијају посебан карактер, посебан статус и обнављају се у пуном формату“.

„Желео бих да Вам још једном вам честитам на резултатима (уставног) референдума. Верујемо да ће се унутарполитичка ситуација постепено обновити и да ће то створити додатне услове за прогресивни развој руско-турских односа. Многе ствари које радимо имају концептуални карактер и захтевају потврду наших парламената“, рекао је Путин на састанку са турским колегом.

Са своје стране председник Турске Ердоган изјавио је да заједнички кораци Русије и Турске могу да утичу на ситуацију на Блиском истоку.

„Ми данас имамо веома добру прилику да разматрамо односе у билатералном формату и да размотримо регионална питања. На нашим плећима је веома озбиљан посао, веома велика одговорност. И ја сам уверен да ће они кораци које будемо чинили заједно променити судбину целог региона“, истакао је Ердоган.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган стигао је данас у посету Русији.