Стигао први део мозаика за куполу Храма Светог Саве

03-05-2017 06:26:40 | | / vostok.rs |


Први део мозаика за унутрашњу декорацију куполе Храма Светог Саве, чију израду финансира компанија „Гаспром њефт“, стигао је данас у Београд. Драгоцени товар се састоји од десет тона мозаика израђеног од специјалног стакла и камена и представља главни део мозаичне композиције Вазнесења Господњег.



Мозаик централне куполе Храма Светог Саве се израђује у специјалној уметничкој радионици у Москви, а радовима руководи академик и члан президијума Руске академије уметности, народни уметник Русије, Николај Мухин.



Пројекат декорације куполе Храма подразумева израду 1.230 квадратних метара у техници мозаика, уз коришћење стакла и природног камена. Радови на постављању мозаика су планирани за 22. мај, а планирано је да осликавање целе централне куполе храма буде завршено до краја ове године.



У оквиру културног програма који „Гаспром њефт“ реализује у Србији, компанија доприноси јачању веза Србије и Русије. Поред подршке уређењу централне куполе Храма Светог Саве на Врачару, компанија је помогла и обнову „Руског некропоља“ у Београду, као и бројне културне и хуманитарне пројекте.