Косачов: Трећи контакт Путина и Трампа потврдио да руско-амерички дијалог не стоји у месту

03-05-2017 10:13:43 | | / vostok.rs |


У борби против тероризма и обуздавању ракетно-нуклеарног програма Северне Кореје, Русија и Америка су заиста потребне једна другој, рекао је новинарима председник Одбора за међународне послове Савета федерације Русије Константин Косачов.

Председници Русије и САД, Владимир Путин и Доналд Трамп, у синоћном телефоном разговору фокусирали су се на перспективу координације дејстава Русије и САД у борби против тероризма у контексту Сирије и говорили у корист личног састанка на заседању самита Г20 у Хамбургу 7. и 8. јула.

„Трећи контакт двојице председника потврдио је да руско-амерички дијалог не стоји у месту, да су за његов развој заинтересоване обе стране и да он може да се одвија само на равноправној основи“, рекао је руски сенатор.

Као што се може видети из званичних извештаја, у центру пажње биле су две теме „у којима су Русија и Америка заиста потребне једна другој: супротстављање тероризму, пре свега у Сирији, као и обуздавање ракетно-нуклеарног програма Северне Кореје“, додао је он.

Косачов је истакао да у оба случаја постоји договор да се интензивирају радни контакти на нивоу министарстава, што је веома важно у контексту пуњења практичним садржајима већ покренутог и спремног за почетак механизма дијалога на нивоу високих представника министарстава спољних послова двеју земаља.

Руски сенатор сматра да, у том смислу, разговор Путина и Трампа није био само дуг, већ и продуктиван. „У руско-америчким односима се полако али сигурно развија јединствени дневни ред, радни и, надамо се, конструктивни“, додао је руски политичар.

У том контексту је „веома важно да се поново покрене механизам међупарламентарног дијалога, који је већ одавно замрзнут због става Конгреса“, закључио је Косачов.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут