Уљанов: Северна Кореја неће одустати од нуклеарног оружја док осећа претњу

03-05-2017 09:31:51 | | / vostok.rs |


Војна активност низа земаља створиће напетост на Корејском полуострву, а Северна Кореја неће одустати од нуклеарног оружја док осећа претњу, изјавио је директор комитета Министарства спољних послова Русије за питање неширења и контроле наоружања Михаил Уљанов.

„Слични и чак још интензивнији дипломатски напори су потребни када је у питању Северна Кореја. Притом, треба почети одмах, не губећи време, не чекајући да логика конфронтације потпуно превлада. Русији је недопустив нуклеарни статус Северне Кореје, нуклеарна тестирања Пјонгјанга и непоштовање одговарајућих резолуција СБ УН. Међутим, убеђени смо да разлог за напетост на полуострву није само нуклеарно-ракетни програм Пјонгјанга, већ и повећана војна активност једног броја регионалних и посебно нерегионалних држава у североисточној Азији. Очигледно, Пјонгјанг неће одустати од нуклеарног оружја док буде осећао директну претњу по своју безбедност“, изјавио је Уљанов на првој седници комитета за припрему конференције 2020. године о имплементацији Споразума о неширењу нуклеарног оружја у Бечу.

Он је додао да Русија наставља да предузима конкретне кораке за смањење нуклеарног арсенала и да реализација договора о смањењу стратешког офанзивног наоружања из 2010. године иде по плану.