Конашенков: Главни „доказ“ „Хјуман рајтс воч“ за хемијски напад у Сирији је фотографија макете муниције из музеја у Москви

03-05-2017 09:03:12 | | / vostok.rs |


Главни „доказ“ „Хјуман рајтс воч“ за хемијски напад у Сирији је фотографија макете муниције из музеја Оружаних снага Русије у Москви, саопштило је руско Министарство одбране.

Совјетска муниција ХАБ-250 никад није експортована из СССР-а нити се пунила сарином, изјавио је званични представник Министарства одбране Русије Игор Конашеков, коментаришући извештај организације за људска права „Хјуман рајтс воч“ у којем се говори да су на месту наводног хемијског напада у сиријском граду Хан Шеихуну откривени остаци совјетске авионске бомбе.

„Морам да разочарам маштовите експерте из ’Хјуман рајтс воча‘. Совјетска муниција ХАБ-250 никад није била експортована изван СССР-а и потпуно је уништена још ′60-их година прошлог века“, наводи се у саопштењу.

Осим тога, руски војни ресор је навео да „муниција ХАБ-250 конструктивно није предвиђена да се пуни нити се пунила сарином“.

Према речима Конашенкова, ХАБ-250, приликом употребе, експлодира у ваздуху на висини од 30 до 70 метара и да зато не оставља никакве кратере.

Званични представник Министарства одбране је навео да, месец дана након инцидента, ниједан експерт из Организације за забрану хемијског оружја нити из западних земаља није боравио у Хан Шеихуну.

„Ни представници САД, нити Велике Британије или Француске који галаме о ’хемијском нападу‘ не могу да представе јавности или Организацији за забрану хемијског оружја ништа конкретно. Само гласине и хипотезе на основу података са друштвених мрежа које су негирали експерти чак и на Западу“, изјавио је Конашенков.

Према његовим речима, локални милитанти су, сазнавши да је Дамаск позвао експерте из ОЗХО у Хан Шеихун, „по нечијој команди већ залили једини кратер који је произвела наводна експлозија ’хемијске‘ муниције цементом“.

Организација „Хјуман рајтс воч“ (ХРВ) је објавила нове податке о употреби хемијског оружја у Сирији. Према најновијем извештају, у провинцији Идлиб су се можда користиле авионске бомбе совјетске производње, намењене за извођење хемијских напада са употребом сарина. Хемијски напад могао је да буде последица удара пројектила у терористичко складиште хемијског оружја. Истовремено су борци за људска права у свом извештају приказали фотографије гелера гранате са зеленом ознаком која се користила управо на ову муницију.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут