Москва препоручује Кијеву да се пажљиво упозна са одлуком Међународног суда

03-05-2017 08:38:47 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије препоручује украјинској страни да се пре него што објави своју победу пажљиво упозна са одлуком Међународног суда о тужби Кијева против Москве.

Раније је Међународни суд правде УН у Хагу објавио првостепену одлуку по тужби Украјине против Русије, у којој је одбио да удовољи захтеву Кијева да уведе привремене мере против Русије због кршења Конвенције о борби против финансирања тероризма, али је делимично удовољио захтевима Кијева по другој тужби — о кршењима Конвенције о укидању расне дискриминације.


„Узели смо у обзир бројне коментаре украјинских званичника, разних стручњака и медија у вези са одлуком Међународног суда за привремене мере од 19. априла у вези са жалбом Украјине против Русије о међународној борби против финансирања тероризма и Међународној конвенцији о укидању расне дискриминације. У њима је ова одлука проглашена за ’несумњиву победу‘, ’успех‘ Кијева, јер је суд, према речима украјинске стране, наводно тражио од Русије да ’прекине репресију против кримско-татарског и украјинског становништва на Криму‘, ’поништи одлуку о затварању Меџлиса кримско-татарског народа‘ и тако даље“, наводи се у саопштењу руског Министарства.


„Стиче се утисак да украјински званичници сада ’аутоматски‘ читају натписе припремљене одавно пре доношења одлуке Међународног суда, не размишљајући о томе шта је заправо одлучио суд. Позивамо их да нађу времена и пажљиво се упознају са текстом одлуке“, истиче Министарство.


Министарство је подсетило да је Међународни суд правде у овој фази нашао неистинитим оптужбе Украјине да је Русија прекршила своје обавезе по Међународној конвенцији о борби против финансирања тероризма.

„Што се тиче Међународне конвенције о укидању свих облика расне дискриминације, као прво, Међународни суд није подржао ниједну од привремених мера које је тражила Украјина, као и основну тезу украјинске тужбе да Русија наводно ’остварује политику брисања културног идентитета украјинских и кримско-татарских заједница‘. Друго, у тексту одлуке о привременим мерама нема формулације о ’репресији‘, ’прогону‘ и тако даље од стране Русије у односу на ’кримске Татаре и Украјинце који живе на Криму‘“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут