Пекинг демантовао тврдњу Беле куће да Трамп изолује Русију у УН и уз помоћа Си Ђинпинга

29-04-2017 12:46:46 | | / vostok.rs |


Заменик шефа руске дипломатије Геннадиј Гатилов изјавио је да његова земља тежи сарадњи са свима у свету и да не покушава да било кога изолује.

У наставку је нагласио да је званичној Москви утолико чудније што Сједињене Државе не само званично оперишу непостојећом „изолацијом Русије у Уједињеним нацијама”, него то још представљају као „неко достигнуће Доналда Трампа”.

Гатилов је на овај начин критиковао документ Беле куће који се појавио под насловом „Сто дана безбедности председника Трампа”, у којем се – у једној од тачака – тврди да је дошло до „изолације Русије у Уједињеним нацијама” и још подвлачи да је то достигнуће Трампове администрације.

Високи функционер кнеске дипломатије задужен за источну Европу и централну Азију – Гуј Цунјун – поручио је САД да је то само њихова оцена:

„То је амерички став. Наши односи са Русијом имају веома озбиљан потенцијал. Како год се мењала међународна ситуација, наш курс на развој и продубљивање свестраног партнерства и стратешке координације са Русијом остаће неизмењен”.

Цунјун је, за илустрацију, навео да су током марта и априла у Москву долазила четири висока кинеска владина представника, а да ће се Си Ђинпинг и Владимир Путин до краја ове године срести још четири пута.

Незадовољество у Пекингу је изазвала тврдња из поменутог америчког документа да је Трамп успео да још више изолује Сирију и Русију у Уједињеним нацијама „захваљујући успешној дипломатији са председником Кине Си Ђинпингом”.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут

Факти