Истражни комитет: Јацењук учествовао у мучењу и стрељању заробљених руских војника у Грозном

29-04-2017 12:32:03 | | / vostok.rs |


Истражни комитет Русије ће тражити одговорност бившег премијера Украјине Арсенија Јацењука. Комитет располаже доказима о његовом учешћу у сукобима у Чеченији 1994. и 1995. године, саопштила је званична представница Истражног комитета Светлана Петренко.

Према њеним речима, Истражни комитет има доказе да је Јацењук учествовао у најмање два сукоба — 31. децембра 1994. године на тргу Минутка у Грозном и током фебруара 1995. године — као и у мучењу и стрељању заробљених руских војника у Октобарском региону у Грозном 7. јануара 1995. године.

У петак је руско тужилаштво саопштило да је упутило Интерполу материјале за потерницу против Јацењука. Након добијања копије тих материјала, министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков написао је писмо шефу локалног бироа Интерпола у ком је изјавио да је случај против Јацењука политички мотивисан.

Септембра 2015. године, шеф руског Истражног комитета Александар Бастрикин јавно је оптужио Јацењука, али тада још није прецизирао хоће ли бити издат налог за хапшење бившег украјинског премијера.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут