Путин: Интересовање за руско наоружање у свету расте

25-04-2017 06:47:13 | | / vostok.rs |


У свету расте интересовање за руско наоружање, што се види по броју уговора склопљених с иностраним партнерима, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на заседању Војноиндустријске комисије.

„Реализујући планове државног програма наоружавања и испуњавајући потребе државе за одбрану, потребно је имати у виду важну околност, а то је да интересовање за руско наоружање у свету расте“, рекао је Путин.

Према његовим речима, 85 одсто руског наоружања ће до 2025. године бити сачињено од елемената руске производње.

„Према проценама експерата, до 2025. године, захваљујући програму замене увоза, наше наоружање и техника ће 85-процентно бити састављени од компоненти и детаља руске производње“, рекао је данас Путин.

Руски председник је истакао да је током прошле године удео савременог наоружања у Војноморнаричкој флоти достигао 47 одсто, а у укупним оружаним снагама 58,3 одсто.

Према његовим речима, до 2020. године оружане снаге и флота требало би да буду опремљени до 70 одсто. „Имамо за то све прорачуне, све услове, учинићемо то“, рекао је Путин.

Он је додао да су приоритети развоја флоте јачање морнаричких стратешких нуклеарних снага, опремање савременим оружјем, као и синхронизација развоја пратеће инфраструктуре.

„До 2025. године треба образовати избалансирани бродски састав Војноморнаричке флоте, који ће моћи да решава читав комплекс задатака у мирнодопским и ратним условима у блиским и далеким морским зонама, да штити морско присуство Русије у свим стратешки важним областима светског океана“, рекао је Путин.

Руски председник је додао да је Русија спремна да се врати војноиндустријској сарадњи с иностраним партнерима, те да је важно да се за то створе одговарајући услови.

„Бићемо спремни да се, под условима који не зависе од нас, вратимо сарадњи с нашим партнерима. У овим сферама је важно само да се за то створе одговарајући услови“, рекао је Путин на заседању Војноиндустријске комисије.