Лондон: Имамо право на превентивни нуклеарни напад

25-04-2017 08:04:51 | | / vostok.rs |


Тереза Меј би могла употребити британско нуклеарно оружје као "први-превентивни удар" ако је то потребно, рекао је министар одбране Мајкл Фелон.

Фелон је додао да је премијер спреман да покрене удар у "најтежим околностима", чак и ако сама Британија не би била под нуклеарним нападом.

Ова изјава је дошла након што су конзервативци наставили да користе поделе у редовима лабуриста око нуклеарног "одвраћања", упозоравајући на "веома опасан хаос" ако Џереми Корбин постане премијер.







"Речи министра одбране Велике Британије Мајкла Фалона, да Лондон има право на превентивни нуклеарни удар — захтевају оштар одговор, написао је на својој страници на Фејсбуку први заменик председника комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Франц Клинцевич.

„У најбољем случају, ова изјава треба да се разматра као елемент психолошког рата“, уверен је сенатор.

Клинцевич је нагласио да ће Британија, ако је спремна да нападне нуклеарну силу сама, „без велике територије“, бити „буквално збрисана са лица земље реципрочним ударом“. А ако мета удара буде била ненуклеарна сила, то ће личити на нуклеарни удар САД на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки, који нису могли да се одбране, закључио је Клинцевич.

Раније су премијерка Тереза Меј и сам Фалон приликом разговора у парламенту о стратегији нуклеарног обуздавања изјавили да је Британија спремна да превентивно примени нуклеарно оружје које поседује.