Могеринијева: Санкције Русији имају за циљ окончање сукоба у источној Украјини

24-04-2017 02:57:49 | | © РИА Новости . Сергей Пятаков/ vostok.rs |


Русија и ЕУ су потврдиле свој заједнички интерес за јачање политичког дијалога који би требало да постане редован, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров након састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

„Потврдили смо обострани интерес за интензивирање политичког дијалога који, по нашем мишљењу, треба да буде редован“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре.

Министар је навео да су „разговори били веома корисни, разговарали смо прилично детаљно о кључним аспектима тренутног стања односа Русије и Европске уније, односа који пролазе кроз тешка времена“.

„Уверени смо да развој наших веза заснованих на принципима једнакости и међусобног уважавања одговара дугорочним интересима наших народа и, осим тога, треба да помогне у јачању глобалне и регионалне безбедности и стабилности“, истакао је Лавров.

Коментаришући ситуацију у Донбасу, руски министар је рекао да ће Москва утицати на самопроглашене народне републике Доњецка и Луганска за имплементацију Минских споразума.

„Надам се да ће наше колеге из Европске уније у свом раду са Владом Украјине тражити строгу примену Минских споразума. Ми смо са своје стране спремни да у потпуности покријемо свој део пута као гарант ових споразума, и вршићемо утицај на Луганск и Доњецк да они са своје стране учине корак када Кијев коначно обнови или чак почне да испуњава своје обавезе“, рекао је Лавров.

Кијев избегава контакт са самопроглашеном Доњецком и Луганском народном републиком у оквиру Минских споразума, али санкције за неиспуњавање споразума ЕУ из неког разлога уводи само Русији, изјавио је Лавров.

„Ми се трудимо да свој део споразума савесно испуњавамо, али, нажалост, Кијев избегава директан дијалог са Доњецком и Луганском, иако је то црно на бело написано у минским документима… Али, наравно, ако је став Европске уније да сви морају да испуњавају свој део обавеза, поставља се питање: зашто санкције само против Русије?“, истакао је министар спољних послова Русије.

„Очигледна саботажа свега што је написано у минском документу од стране кијевског руководства треба, наравно, да добије неку реакцију оних који штите ову владу“, додао је Лавров.

Могеринијева је на Лавровљево питање одговорила да санкције Русији нису „саме по себи циљ“.

„Наша билатерална сарадња није замрзнута, моја посета овде је добар показатељ тога. Истина је да није онаква каква је некад била, некада смо имали стратешку сарадњу… Желели бисмо да се вратимо то. Али било би нереално да једни друге сматрамо стратешким партнерима а имамо санкције“, рекла је Могеринијева након састанка са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом у Москви.

„Наше санкције нису циљ саме по себи“, додала је она и рекла да „таква политика има за циљ окончање сукоба у источној Украјини“.

Говорећи о инциденту у Луганској области, министар спољних послова Русије је рекао да инцидент са експлозијом аутомобила специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини не би требало да буде основа за политичке спекулације.

У недељу су два возила патроле мисије налетела на нагазну мину у самопроглашеној ЛНР. У експлозији је погинула једна особа, а две су рањене.

„Слажемо се у мишљењу. Овде је потребно да се прикупе све чињенице, да се не дозволи да ова трагедија буде разлог за политичке спекулације“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут